Joomla !

Joomla, CMS - Content Menagment System (u slobodnom prevodu - sistem za upravljanje sadržajima ) je sigurno jednan od najpoznatijih open sourse aplkacija . Veliki broj nagrada i priznanja potvrđuje visok kvalitet i pouzdanost ovog sistema.Joomla je aplikacija napisana  ...
pročitaj dalje

WordPress

WordPress, je platforma koja se najčešce koristila za izradu blogova, ali u poslednje vreme sve češće se susrećemo sa WordPress –om kao kompletnim open source CMS- Content Menagment System . Nastao je 2003. godine i ubrzo je postao najpopularniji blogging tool ....
pročitaj dalje

Drupal

Drupal je open source CMS koji omogućava brzo i jednostavno organizovanje i upravljanje sadržajima sa velikim mogućnostima proširivanja i nadogradnje. Durpal se najčeđće koristi za izradu velikih i kompleksnih web site-ova . Durpal je besplatni softverski paket i za njegovu instalaciju ...
pročitaj dalje

scStastistički gledano CMS web site-ovi su najčešća meta hakera, krekera i lamera i često se postavlja pitanje o bezbednosti ovih aplikacija . Odgovor na ovo pitanje je relativan i zavisi pre svega od toga koliko pažnje posvećujete zaštiti svoje aplikacije. Najćešće se napadaju starije verzije popularnih CMS sistema čiji bezbednosni propusti su poznati široj javnosti i svako može da iskoristi te informacije i obori ili preuzme takav sajt. Ovaj problem može se rešiti redovnim ažuriranjem (update) web site, svi popularni CMS redovno objavljuju nove verzije koje otklanjaju sve do tada poznate propuste. Pored ove preventivne mere možete pronaći i puno komercijalnih i besplatnih dotataka koji mogu značajno da povećaju bezbednost web sajta .
Svi osetljivi podatci trebalo bi da se zaštite šifrom koja ima više od 10 karaktera (kombinacija velikih i malih slova, brojeva i znakova).
Posebnu pažnju treba posvetiti samoj arhitekturi web site : htaccess file, ograničavanje upload-a, zaštita config.php file, ograničavanje pristupa folderima itd.
Pored zaštite same aplikacije vazno je i da vaš računar i mreža preko koje pristupate internetu bude bezbedna . Trojanci i zlonameran softver mogu vrlo lako i brzo da pošalju osetljive informacije sa vašeg računara , isto je i sa mrežama treba izbegavati otvorene besplatne WIFI mreže .
Na kraju možemo konstatovati da je sam webmaster značajan faktor u bezbednosti CMS aplikacije i od njegovog ponašanja zavisi nivo bezbednosti web sajta.

Korisni sajtovi online skeneri na kojima možete da proverite stanje svoje aplikacije:

 http://sitecheck.sucuri.net/scanner/
 http://www.unmaskparasites.com/
 http://www.urlvoid.com/

MD Visions 2000-2017.