Seo - optimizacija web sajta za pretrazivače

Seo - optimizacija web sajta za pretrazivače

SEO-Search Engine Optimisation je prilagođavanje web sajta web pretraživačima kao što su Google, Yahoo i MSN u cilju što boljeg pozicioniranja vašeg sajta. Osnovni zadatak optimizacije je povećanje ciljane posećenosti web sajta sa web pretrazivača. Korisnici interneta u potrazi za različitim informacijama i servisima koriste web pretrazivače svakodnevno, veruju im i oslanjaju se na njihovu pomoć. Ukoliko su vaši potencijalni klijenti na web pretrazivačima logično je da budete i vi a dobro odrađen SEO će omogućiti da budete dobro rangirani i samim tim privučete više korisnika.

Baš kao što se web masteri bore za što bolje pozicioniranje svojih web sajtova tako se i web pretrazivači bore za što veći udeo na trzištu. Trenutno na prvom mestu se nalazi Google sa 200 miliona pretraga dnevno ili 53,6 posto , na drugom mestu je Yahoo sa 19,9 posto, a na trećem je mestu Microsoft sa 12,9 posto. Ova tri pretraživača imaju različite algoritme ali istu želju da što kvalitetnije rangiraju web sajtove i samim tim privuku što više korisnika interneta. Ove velike i moćne kompanije ulažu ogromna sredstva u razvoj svojih sistema za pretraživanje i iz godine u godinu ti sistemi su sve savršeniji.

Na SEO treba gledati kao na dinamičan proces koji se brzo razvija , tehnike optimizacije koje su se koristile pre par godina su prevaziđene i više ne daju očekivane rezultate. Kod nas u Srbiji se dešava da firma koja je zadovoljna svojom pozicijom na pretrazivačima prestane sa ulaganjem u ovaj jako važan segment predstavljanja na internetu i vremenom dospe na margine interneta. Ponovno vraćanje na viši nivo rangiranja zahteva jako puno rada i vremena.

» Seo - optimizacija za pretrazivače


optimizacija za pretrazivace

Web pretrazivači koriste programe koji se zovu spideri (paukovi). Ovi programi konstantno pretražuju interenet i indeksiraju strane.
Pre više godina bilo je dovoljno staviti u meta tagove ključne reči i uspeh je bio siguran, ali danas u procesu rangiranja Google koristi 200 različitih faktora. Ti faktori su poslovna tajna i nisu dostupni široj javnosti, ali svi oni koji prate rad i razvoj Googla i Yahoo-a znaju kako da poboljšaju svoj rang. U obzir treba uzeti i konkurenciju koja zavisi od oblasti do oblasti.

» SEO - Osnovna pravila


  1. Strane bi trebalo da budu bogate zanimljivim i korisnim sadržajem, koji će privući i zadržati posetioce. Smatra se da je optimum 200 reči po strani.
  2. Broj strana bi trebalo da bude što veći i strane bi trebalo što češce ažurirati.
  3. Koristite head tagove , alt tagove za slike ... Odvojte dovoljno vremena i popunite sve ono što posetioci ne vide a spiderima to isto puno znači.
  4. Web dizajn treba da bude dobro izbalansiran kompromis između onoga što vide posetioci i mašine za pretraživanje.
  5. Potrudite se da sve strane na vašem sajtu budu dostupne sa home page. Ukoliko je to ne moguće zbog veličine sajta gledajte da put do udaljenih strana maksimalno skratite.
  6. Nemojte preterivati sa brojem keyword reči. Deset je puno .
  7. Izbegavajte čestu promenu imena fajla postojećih strana.
  8. Vodite računa da nemate broken link, tj. takav link koji vodi ka nepostojećoj stranici.
  9. Odaberite adekvatan hosting, koji će omogućiti kvalitetnu podršku za vaš sajt.
  10. Idealno je da na optimizaciji radite svakodnevno bez obira na kojoj poziciji se nalazi vaš web sajt.