izrada web sajtova

Web Programiranje
izrada programskog koda

Web programiranje je izrada programskog koda ili celih aplikacija čija je realizacija vezana za internet. Osnovna uloga web programiranja je automatizacija i povezivanje određenih procesa u cilju izvršavanja logičkih zadataka. Web programiranje objedinjuje kreativan dizajn korisničkog interfejsa i matematičko-logičku pragmatičnost u izradi funkcionalnog programskog koda. Najčešće korišćeni alati za web programiranje su: Java Script, PHP i mySQL, ASP i MSSQL . Izbor alata najčešće zavisi od tipa servera i zahtevnosti konkretnog projekta .

» Web Programiranje

Većina web sajtova ima više ili manje web programiranja. Navešću neke od slučajeva u kojima se web programiranje najčešće koristi:

cms
CMS - Content Management System

CMS je naziv za web aplikacije koje su amoutomatizovane i omogućavaju vlasniku da uz minimalno opšte poznavanje rada na računaru sam menja sadržaj svoje web prezentacije.

E-commerce
E-commerce sistemi

Namenjeni su za online prodaju, omogućavaju korisnicima da na efikasan i jednostavan način prikažu celokupan prodajni asortiman sa fotografijama i karakteristikama proizvoda.

web prodavnice
Sistem za automatsko prikazivanje novosti

Ukoliko imate potrebu da često ažurirate vesti (ili neke druge informacije) na svom sajtu ovakav sistem će vam omogućiti da preko korisničkog panela lako i brzo upišete tekst , dodate sliku i sve to objavite na internetu bez poznavanja programskih alata.

forum
Forumi

Forumi su sistemi koji omogućavaju vašim korisnicima da objave svoje mišljenje o nekoj temi. Forumi mogu biti: otvoreni, poluotvoreni ili zatvoreni , najčesće se traži registracija korisnika a zatim mu se dodeljuju veća ili manja prava u smislu pokretanja novih tema ili novih foruma.

oglasi
Oglasi

Aplikacija koja omogućava posetiocima da ostave mali oglas. Oglasi se mogu zbog lakšeg pretraživanja grupisati u rubrike tipa: automobili, nekretnine .....

optimizacija za pretrazivace
Galerije

Ovaj sistem omogućava atraktivan prikaz velikog broja fotografija . Olakšava i ubrzava proces ažuriranja fotografija na vašem sajtu.

ankete
Ankete

Aplikacija koja omogućava posetiocima sajta da odaberu jedan od ponuđenih odgovora na postavljeno pitanje. Na ovaj način možete da saznate šta posetioci vašeg web sajta misle o nekoj temi.

statistika
Statistika posećenosti

Ovaj sistem vam omogućava da pratite broj poseta kao i čitav niz statističkih podataka vezanih za vaše posetioce, od toga iz koje su zemlje , koje strane su posetili, pa do toga koju rezoluciju koriste na monitoru. Tesko je i nabrojati mogućnosti ovakvog servisa.

pretraga
Pretraga

Sistem pretrage se koristi za brže pronalaženje podataka , a može se pretraživati samo vaš sajt , mala grupa sajtova ili ceo internet.

kontakt servisi
Kontakt servisi

Omogućavaju da popunjeni formulari stignu na vašu E-mail adresu.